Ogólna pomoc techniczna

Co zmienić, a co poprawić?
Awatar użytkownika
Mruwek
Redaktor honorowy
Posty: 366
Rejestracja: 17 wrz 2006, 14:07
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Ogólna pomoc techniczna

Post autor: Mruwek » 14 kwie 2007, 05:26

Tutaj udzielamy wszelkiej pomocy technicznej związanej z naszym kanałem IRC. Na początek garść podstawowych informacji:

- sieć/serwer = Quakenet
- kanał = Valencia_CF
- komenda by wejść na kanał: "/join #Valencia_CF"
-kodowanie obowiązujące na naszym kanale: UTF-8


Tak naprawdę mając te podstawowe dane możecie, przy odrobinie dobrej woli, wykorzystać każdego klienta IRC do połączenia z nami. Dla ułatwienia jednak zamieścimy tu opisy obsługi najpopularniejszych programów (na razie mIRC)


1. mIRC
-Ściągnij i zainstaluj program ze strony: http://mirc.swissirc.ch/mirc621.exe
-uruchom mIRC' a
-menu "Tools">>>"Options"
-Kategoria "Connect":
a)"full name" - Twoje imię;
b)"email adress" - email;
c)"nickname" - Twój nick
d)"alternative" - nick alternatywny (w razie gdyby powyższy był zajęty)
-podkategoria "Servers": znajdź "Quakenet" i kliknij "select". Następnie zaznacz "Random Server".
-zapisz ustawienia i zamknij okno ustawień
-kliknij na ikonkę błyskawicy po lewej stronie na górze głównego okna programu
-jeśli pojawi się okienko "favorites" wpisz w polu "Enter a channel name and click join": Valencia_CF
i oczywiście kliknij "join". Po wejściu na kanał powinno się Twoim oczom ukazać powitanie od naszego bota 'L'. Jeśli tak się stało to jesteś w domu :D

Oczywiście można ustawić takie rzeczy jak połączenie automatyczne przy uruchomieniu programu, automatyczne komendy etc....


2. Chatzilla - wtyczka do Firefoxa
Zainstaluj - https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/16
-uruchomienie: menu "Narzędzia" >> ChatZilla
-menu "Preferences"; w polu character encoding wpisz utf-8
-jeśli chcesz by za każdym razem po włączeniu ChatZilli łączyło Cię od razu z Quakenetem, to przejdź na zakładkę: "startup" i do pola "Auto - connect URLs" dodaj adres: irc://quakenet (za pomocą przycisku "ADD" oczywiście). Jeśli powyższa opcja Ci nie leży przejdź do następnego punktu
-Zamknij ustawienia i połącz się z Quakenetem wpisując po prostu irc://quakenet Ta komenda wywoła połączenie z siecią. Gdy to się stanie wpisz następną komendę: /join #Valencia_CF (ją również można zautomatyzować w ustawieniach, ale to już w ustawieniach konkretnej sieci menu "Preferences")
-Jeśli w naszym ojczystym języku powitał Cię nasz Bot "L", to jesteś tam gdzie być powinieneś.


3. Dżony Łoker (wklejone przez Jarunia)
Pobierz stąd: http://www.instalki.pl/programy/downloa ... _Loker.php
a/Wchodzimy w OPCJE/polacz i tam w SIEC IRC zaznaczamy ALL, nizej w pole naciskamy EDYCJA i wpisuje ponizszy tekst:
-OPIS: de.quakenet.org
-IRC server: de.quakenet.org
-PORT(y): 6667-6669
-Grupa i HASLO: nic niepiszemy!
Nastepnie naciskamy OK!!!
b/wpisujemy swoj NICK i NICK ALTERNATYWNY (tzn ze jesli ktos ma taki nick jak my to zmienia nam na ten drugi)
2.OPCJE/opcje/ zaznaczamy haczykiem pierwsze 3 podpuknty i w port wpisujemy 6667!
3.OPCJE/inf.lokalne/ powinniscie miec uzupelnione pierwsze 2 podpunkty i na samym dole zaznaczamy SERWER!
4.Nastepnie uruchamiamy program od nowa i wpisuje w KATALOG KANALOW/DODAJ/ wpisuje w odpowiednie pola:
-KANAL: #Valencia_CF
-HASLO: nic nie wpisujemy
-OPIS: nic nie wpisujemy
Nizej zaznaczmy WEJDZ NA KANAL PO POLACZENIU! Nastepnie OK!
I gotowe!!!



Jeśli chcesz i masz ochotę możesz napisać obsługę innego programu (oszczędzisz nam pracy i wspomożesz serwis).
Zapraszamy też do testowania i zadawania pytań (obowiązuje jednak zasada: zanim coś tu napiszę 2 razy sprawdzę czy rzeczywiście wszystko zrobiłem jak trzeba).
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2007, 02:36 przez Mruwek, łącznie zmieniany 4 razy.
"Were you gonna die alone?"

marcin2
Juvenil
Posty: 18
Rejestracja: 14 kwie 2007, 14:37
Lokalizacja: POZNAŃ
Kontakt:

Post autor: marcin2 » 14 kwie 2007, 14:41

Jestem na chacie, potem mi sie zaczyna łączyć i kicha, pisze że nie mogę sie połączyć ? jak ktoś wie czemu to niechaj pisze :> :
"I Live, I Strong, I Men..."

Awatar użytkownika
Mruwek
Redaktor honorowy
Posty: 366
Rejestracja: 17 wrz 2006, 14:07
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Mruwek » 14 kwie 2007, 15:27

Co konkretnie pisze?
Skopiuj treść komunikatu tutaj.
Próbowałeś się łączyć przez mIRCa albo inny program (widzę że używasz Firefoxa więc polecam wtyczkęd do niego ChatZillę)?
"Were you gonna die alone?"

Gość

Post autor: Gość » 15 kwie 2007, 14:38

[15:34] Nie mozna polaczyc sie z : java.net.ConnectException : Connection timed out: connect

to właśnie pisze i wkurza mnie, nie wiem może ja nie mogę poprostu :cry:

Awatar użytkownika
Mruwek
Redaktor honorowy
Posty: 366
Rejestracja: 17 wrz 2006, 14:07
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Mruwek » 15 kwie 2007, 17:23

Spróbuj przez inny serwer niż domyślny. Jeśli to Ci nie pomoże spróbuj połączyć się przez jakiś program (mIRC, ChatZilla etc...)
"Were you gonna die alone?"

jataman
Juvenil
Posty: 2
Rejestracja: 07 maja 2007, 09:49

Post autor: jataman » 07 maja 2007, 10:10

xChat (freeware)
-Ściągnij program ze strony i rozpakuj archiwum: http://www.larces.uece.br/~sergio/xchat ... 6.8-1s.zip (2,8 MB)
-uruchom xchat'a
jak na rysunku kolejno uzupelniamy/ustawiamy
1. wpisujemy swoj nick, nick alternatywny, user name, real name
- Nick name - Twój nick
- second choice, Third choice- nick alternatywny (w razie gdyby powyzsze dwa byly zajete)
2. wybieramy z listy serwerow QuakeNet
3. zaznaczamy [Skip network list on startup], nastepnym razem od razu polaczy sie z serwerem pomijajac ta liste
4. klikamy na edit i wchodzimy we wlasciwosci dotyczace serwera quakenet
5. zaptaszamy opcje [Auto connect to this network at startup], nastepnym razem od razu wbijemy na wybrany kanal po odpaleniu xchata
6. tutaj wpisujemy nazwe kanalu z ktorym sie laczymy #Valencia_CF
pozostaje tylko kliknac kolejno na [Close] i [Connect] i jestesmy

Obrazek

Awatar użytkownika
mucha0029_vcf
Pichichi
Posty: 709
Rejestracja: 31 paź 2009, 18:17
Lokalizacja: Płock

problem z IRC

Post autor: mucha0029_vcf » 31 paź 2009, 21:11

Chciałbym się dowiedzieć czy potrzebna jest dozainstalowania jakaś aplikacja java aby działał IRC ?

Liczę na waszą pomoc :|

Połączone, używaj opcji edytuj. Dz.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Dzidek
Redaktor honorowy
Posty: 2631
Rejestracja: 02 mar 2007, 22:57

Re: problem z IRC

Post autor: Dzidek » 31 paź 2009, 23:09

http://java.com/pl/download/

Zainstaluj i powinien IRC śmigać. Jeśli nie, wypróbuj Xchata albo coś podobnego.

Awatar użytkownika
Dr_Dedoverde
Pichichi
Posty: 753
Rejestracja: 06 lip 2009, 18:56

Re: Ogólna pomoc techniczna

Post autor: Dr_Dedoverde » 25 maja 2011, 10:21

Nie da się tego jakoś zablokować, tych spamerów ?
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
JacekVCF
Pichichi
Posty: 751
Rejestracja: 06 kwie 2010, 14:26

Re: Ogólna pomoc techniczna

Post autor: JacekVCF » 26 maja 2011, 19:58

No, bo to już trochę wkurzające...
I co z tego, że dzisiaj przegraliśmy? Najważniejsze, żeby nie tracić nadziei na lepsze jutro.

Awatar użytkownika
bartexb
Taquillero
Posty: 65
Rejestracja: 25 lip 2011, 20:07

Re: Ogólna pomoc techniczna

Post autor: bartexb » 28 lip 2011, 22:49

Siemka
Łącze się do IRC przez mIRC.
Nie jest to pełna wersja programu więc pytam się czy ktoś ma jakiś kod rejestracyjny abym posiadał pełną wersję...?

Awatar użytkownika
mucha0029_vcf
Pichichi
Posty: 709
Rejestracja: 31 paź 2009, 18:17
Lokalizacja: Płock

Re: Ogólna pomoc techniczna

Post autor: mucha0029_vcf » 06 kwie 2012, 17:03

Ostatnio zauważyłem że ches zmienił nick... Pomyślałem więc że jeśli On mógł to ja też mogę :lol: Chciałbym mieć tutaj taki sam nick jak na głównej czyli mucha0029.

Da radę ? :rolleyes:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Hector
Entrenador
Posty: 2694
Rejestracja: 12 sie 2008, 08:44
Lokalizacja: Piekary Śląskie

Re: Ogólna pomoc techniczna

Post autor: Hector » 06 kwie 2012, 17:20

Takie pytania kierujcie do szeryfa czyli do Dzidka.
Obrazek

Awatar użytkownika
mucha0029_vcf
Pichichi
Posty: 709
Rejestracja: 31 paź 2009, 18:17
Lokalizacja: Płock

Re: Ogólna pomoc techniczna

Post autor: mucha0029_vcf » 06 kwie 2012, 18:21

Z całym szacunkiem Hector, ale to pytanie nie było skierowane do Ciebie, tylko właśnie m.in do Dzidka :question:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Asesino
Redaktor honorowy
Posty: 58
Rejestracja: 07 kwie 2012, 16:00
Lokalizacja: Zgierz

Re: Ogólna pomoc techniczna

Post autor: Asesino » 07 kwie 2012, 16:02

Chcąc wysłać wiadomość do redakcji na skrzynkę, wyskakuje błąd. Próbowałem kilkukrotnie od 2 dni;)

Awatar użytkownika
Lolek
Redaktor honorowy
Posty: 431
Rejestracja: 22 wrz 2009, 22:56

Re: Ogólna pomoc techniczna

Post autor: Lolek » 08 kwie 2012, 00:48

Asesino pisze:Chcąc wysłać wiadomość do redakcji na skrzynkę, wyskakuje błąd. Próbowałem kilkukrotnie od 2 dni;)
Wyślij na mój: lolek@vcf.pl, przekażę naczelnemu lub sam postaram się pomóc w miarę możliwości :wink:

Awatar użytkownika
Kily
Entrenador
Posty: 1188
Rejestracja: 25 sie 2009, 00:12

Re: Ogólna pomoc techniczna

Post autor: Kily » 02 paź 2012, 15:01

mucha0029_vcf pisze:Chciałbym mieć tutaj taki sam nick jak na głównej czyli mucha0029.
Podłączam się. Chcę obciąć nick o człon VCF i na forum i na głównej.
Może w przyszłości rozważę zastąpienie go członem FCB :question:
GUAITA VETE YA !

Awatar użytkownika
Ever
Redaktor honorowy
Posty: 825
Rejestracja: 31 paź 2011, 11:30

Re: Ogólna pomoc techniczna

Post autor: Ever » 02 paź 2012, 15:22

KilyVCF pisze:Podłączam się. Chcę obciąć nick o człon VCF i na forum i na głównej.
Może w przyszłości rozważę zastąpienie go członem FCB :question:
Nie wiem czy chodzi o FC Barcelonę czy FC Bayern, ale zmiana członu w komplecie z banem? :) :wink:
http://dominikpiechota.wordpress.com

http://twitter.com/dominikpiechota

"To work hard and have fun, and NOT notice the difference" :)

Awatar użytkownika
DiJey
Jugador del Primer Equipo
Posty: 266
Rejestracja: 25 lut 2010, 20:31
Lokalizacja: Opoczno

Re: Ogólna pomoc techniczna

Post autor: DiJey » 20 paź 2012, 20:57

Hej Panowie.
Jak można dostać się do przeniesionych do archiwum tematów z typera?

Awatar użytkownika
Dzidek
Redaktor honorowy
Posty: 2631
Rejestracja: 02 mar 2007, 22:57

Ogólna pomoc techniczna

Post autor: Dzidek » 16 gru 2012, 17:00

Każdy z licznikiem powyżej 1000 postów może mieć nadaną własną rangę tudzież komentarz pod nickiem.

ODPOWIEDZ